BlueLine

Produsul

BlueLiner-ul este un furtun flexibil constituit dintr-un material compozit din sticla si impaslitura prevazut la exterior cu un strat de poliolefin. Furtunul este impregnat in vid chiar inainte de montare la fata locului intr-o instalatie de impregnare mobila in conditii de calitate definite si reproductibile cu o rasina epoxidica din doua componente, apoi este calibrat si introdus in conducta existenta.

Date tehnice

Domeniul de aplicare: Conducte de apa potabila si alte conducte sub presiune
Dimensiuni: 100 mm pana la 1000 mm (4“ pana la 40“)
Rasina: Rasina epoxidica: (EP) MaxPox®
Furtun interior: Material compozit sticla/pasla prevazut cu un strat de Poliolefin
Intarire: Abur sau apa fierbinte 
Impregnare la fata locului: Impregnare mobila

Domeniul de utilizare

Procedeul BlueLine a fost conceput pentru reabilitarea conductelor sub presiune din domeniul apei potabile fara decopertare. Prin structura sa (teava in teava) procedeul este independent de teava veche, autoportant si poate prelua fara a fi sustinut de teava veche toate solicitarile statice interioare si exterioare aferente.
De regula domeniul de aplicare cuprinde diametrele nominale de la DN 100 pana la DN 1000 la diferite lungimi de montare de pana la 200 m si mai mari, avand grosimea peretilor in functie de cerintele statice de 5 pana la 15 mm.

Montajul

La procedeul BlueLine se introduce un furtun impregnat cu rasina epoxidica din doua componente in conducta ce urmeaza a fi reabilitata si in continuare acesta este intarit prin alimentarea cu caldura sub forma de abur sau apa calda obtinandu-se o conducta noua.
Acest procedeu dispune de doua variante diferite de montaj: la procedeul de inversare denumit BlueLine rasfrangerea furtunului se efectueaza cu aer comprimat sau prin intermediul coloanei de apa hidrostatice; procedeul BlueLine denumit Pull-In isi gaseste aplicabilitatea la dimensiuni de diametre mai mari, in cadrul acestuia furtunul, linerul, este introdus cu ajutorul unui troliu urmand a fi pus pe pozitie prin rasfrangerea unui furtun de calibrare.
Tehnica echipamentelor (tehnica de amestecare si de inversare) aplicabila in aceste cazuri este de constructie mobila si modulara. Grosimea peretelui linerului este in functie de solicitarile statice de 5 pana la 21 mm. Presiunea maxima de regim ajunge pana la 16 bar. Dupa intarire furtunul este deschis prin taiere la punctul de start si la cel final dupa care este racordat la conducta veche. Tehnica de racordare este diferita in functie de cerintele beneficiarului de retea si de mediul vehiculat.
Racordurile la consumatorii casnici se efectueaza manual din exterior cu bratari pentru perforarea conductelor. Rezultatul este o conducta noua, standardul si calitatea acesteia corespunzand cerintelor inalte ale unui produs de fabrica.

Instalatia de impregnare

Pregatirea furtunului BlueLiner urmeaza a se face in instalatia de impregnare mobila, ale carei componente sunt foarte bine adaptate la procedeu.
Instalatia de impregnare controlata SPS, complet automatizata lucreaza sub forma unui sistem inchis.
Rezervorul de rasina si cel de intaritor dispun de un volum de 3.000 kg si sunt in totalitate climatizate. In acest mod temperatura constanta a rasinii poate fi mentinuta independent de influentele exterioare. Cantitatile de rasina si de intaritor definite sunt transportate prin intermediul unei pompe de alimentare reglabile la malaxor, sunt combinate in absenta aerului, iar in continuare sunt introduse in furtunul vidat si apoi calibrat. Toate datele relevante pentru sistem sunt documentate si supravegheate permanent de aparatele de masura electronice integrate de catre producatorul de sistem.

Avantaje

Avantajele procedeului BlueLine si ale tehnicii de montaj mobile si modulare vorbesc de la sine. Astfel lucrarile pot fi executate in locuri in care nu este posibil un acces obisnuit pentru santiere. Instalatiile de abur si de impregnare corespund celor mai moderne standarde tehnologice si furtunul elastic sticla/pasla confectionat din material compozit se dovedeste a fi un material de executie cu caracteristici extraordinare.
Mai mult flexibilitatea sa la îndoire face posibila utilizarea sa la conducte avand curbe de pana la 45° si mai mari, precum si la conducte de subtraversare. Sistemul BlueLine indeplineste reglementarile Foii de lucru DVGW – W270 precum si a celor din „Directivele autoritatii de mediu pentru evaluarea igienica a materialelor organice in contact cu apa potabila” (KTW-Leitlinie).
De acest pachet performant constituit din tehnica moderna de reabilitare si din sisteme de rasini de inalta calitate profita operatorii de retele si beneficiarii de contract prin rezultatele reabilitarilor tehnic foarte bine dezvoltate, cu durata lunga de viata si economice.

FLANSA GRP

Flansa din rasina epoxidica ranforsata cu fibre de sticla (GRP) folosita la sistemul BlueLine
de reabilitare a conductelor sub presiune.

CODURE este o flansa din rasina epoxidica ranforsata cu fibre de sticla avand o rezistenta la coroziune exceptionala si o durata de viata lunga. Prin montarea sa inainte de inversarea si de intarire linerului flansa se evidentiaza printr-o imbinare excelenta cu linerul. Sistemul format, in totalitate portant ofera o imbinare rezistenta la fortele longitudinale din conducta si este independent de conducta veche. Posibilitatea de a i se racorda piese standard (conform DIN sau ANSI) exista in aceeasi masura ca si indeplinirea tuturor cerintelor solicitate la implementarea instalatiilor de apa potabila. 
In legatura cu flansele CODURE sistemul BlueLine a fost indelung testat si verificat de servicii independente.
A putut fi demonstrata printre altele o durata de viata de peste 50 de ani in conditii de schimbare periodica a presiunii.
 

 

Download