Captusirea cu mortar de ciment

Produsul

La captusirea cu mortar pe baza de ciment a conductelor de apa potabila conform DVGW-Arbeitsblatt W 343 prin firme certificate dupa R4 este vorba de un procedeu economic de protectie anticoroziva destinat reconditionarii conductelor executate din diferite materiale de executie din retele de distributie apa, a caror functionalitate este afectata de incrustatii si coroziune. Mortarul centrifugat se prepara din ciment conform DIN 1164, nisip cuartos avand o granulatie maxima de 1 mm si apa de calitatea apei potabile.

Domeniu de utilizare

Cea mai moderna tehnica a echipamentelor face posibila captusirea conductelor cu diametre nominale de la 80 mm pana la 3.000 mm din otel, fonta cenusie, fonta ductila si din alte materiale. Procedeul este destinat refacerii protectiei interioare a conductei vechi si favorizeaza caracteristicile hidraulice ale acesteia. Deteriorarile pricinuite de coroziune sunt impiedicate sa avanseze si incrustatiile sunt evitate.

Montaj

Dupa scoaterea din functiune si curatirea tronsonului de conducta, care urmeaza a fi reabilitat, materialul pentru stratul protector este improscat cu un cap centrifugal rotativ pe peretele tevii. In domeniul de tevi mari incepand cu diametrul DN 600 captusirea poate fi executata cu utilaje de aplicare a materialului protector actionate electric, pe roti cu anvelope pneumatice si autopropulsate. In domeniul de tevi mici de la  diametrul DN 80 pana la DN 600 se captuseste in mod obisnuit cu motoare actionate cu aer comprimat.

Mortarul pe baza de ciment este pompat din rezervorul de amestec in capul centrifugal cu ajutorul unui furtun pentru mortar. Distributia uniforma a mortarului se realizeaza de un ansamblu de table pozitionate radial, confectionate sub forma de pieptene si situate in afara utilajului. Viteza uniforma de tragere a echipamentului asigura executarea unei grosimi uniforme si optime a stratului protector. Mortarul face priza in decursul a 24 pana la 26 de ore. In continuare conducta poate fi umpluta si pusa in functiune.

Avantaje

Reabilitarea cu mortar pe baza de ciment se dovedeste a fi un procedeu economic si tehnic bine dezvoltat. Impedimentele in trafic si in mediul inconjurator sunt extrem de scazute. Conductele, care urmeaza a se reabilita, trebuie scoase din functiune numai pe sectoare de conducte.

Download