Reabilitare locala

DS Furtun scurt

Produsul

Furtunul interior scurt, liner scurt, se numara la procedeele de reparatii si este destinat mai ales pentru etansare si/sau stabilizare in vederea asigurarii stabilitatii pozitiei tronsoanelor de conducte. Rezultatul unei reabilitari prin tehnologia de liner scurt depinde decisiv de pregatirea de baza a aderentei suprafetei si de calitatea materialelor folosite. Sunt folosite materiale din GRP, care se impregneaza cu rasini de reactie si care ofera o siguranta durabila.

Domeniul de utilizare

Procedeul poate fi aplicat la canale deteriorate indiferent de forma sectiunii, circulara, sau ovoida, la toate sectiunile transversale obisnuite si la toate materialele de executie uzuale ale conductei de la DN 100 pana la DN 800. Imaginile deteriorarilor conductelor, care trebuie reabilitate, redau mai ales fisuri, cioburi, bucati de perete lipsa si imbinari de tevi neetanse.

Montajul

Dupa terminarea pregatirii si a curatirii locurilor care urmeaza a fi reabilitate, materialul portant din GRP (Glass Reinforced Plastic) este impregnat cu rasini de reactie si fixat pe un dispozitiv de impachetare. Dupa pozitionarea exacta (sub supraveghere cu camera TV) a dispozitivului de impachetat la locul deteriorat sistemul de impachetare este alimentat cu aer comprimat si expandat pana la dimensiunea diametrului interior al conductei.
Linerul scurt este presat de peretele conductei vechi urmand a se intari in conditii de presiune constanta. Dupa incheierea procesului de intarire dispozitivul de impachetare este scos de sub presiune, este retras si indepartat din conducta. Locul deteriorat este gata reabilitat, iar lucrarile ulterioare (deschiderea conductei de racord, documentare TV) pot fi incepute.

 

Avantaje

Avantajele sistemului impreuna cu materialele folosite constau indeosebi in aderenta buna pe suporturi umede si dificile. Cu linerul scurt D&S pot fi executate lucrari de reabilitare si in tronsoane mai lungi, deoarece prin suprapunerea linerelor scurte se formeaza un tronson de teava fara mufe, care se extinde peste intreaga zona deteriorata. Produsul demonstreaza o buna stabilitate fata de o multitudine de chimicale, acizi, lesii, uleiuri, grasimi si produse de curatenie. 

Profile tip palarie

Produsul

Profilele tip palarie se folosesc in cadrul reabilitarii cu furtun liner pentru integrarea in reteaua de conducte a ramificatiilor de intrare sau pentru reabilitarea locala a unei ramificatii cu un liner scurt. Profilele tip palarie sunt constituite in functie de geometria ramificatiei dintr-un material suport preconfectionat avand un guler de cel putin 5 cm latime, care acopera zona de legatura in canalul principal si dintr-o bucata de furtun de cel putin 10 cm lungime, care depaseste si intra in conducta de ramificatie. Materialele suport sunt formate din impaslituri ranforsate cu fibre sintetice, care sunt impregnate la fata locului cu o rasina formata din mai multe componente.

 

Domeniul de utilizare

Profilele tip palarie sunt montate preponderant la lucrarile de reconditionare (reabilitare prin captusire) ale canalelor principale, dar si la reabilitarea locala in cazul fisurilor din zona de imbinare in cadrul reabilitarii cu teava scurta.
Domeniul de diametre ale canalului principal se intinde de la DN 200 pana la DN 800 (profile circulare) si de la DN 100 pana la DN 200 la bransamente.
Montarea in sectiuni ovoide este dependenta de sistem dar numai conditionat si este posibila numai in zona superioara al profilelor.

 

Montajul

Inainte de inceperea lucrarilor trebuie eliminate obstacolele existente. In vederea realizarii unei lipiri respectiv a unei aderente de lunga durata este necesara o pregatire a suprafetei prin intermediul tehnicii robotice.
Suprafetele din folii trebuie indepartate prin slefuire sau periere. Dupa imbibarea materialului startificat al piesei tip palarie profilele tip palarie sunt pozitionate in functie de sistem cu ajutorul dispozitivelor de impachetare speciale sau cu caruciorul cu robot si cu aparatul de pozitionare palarii in canalul principal in dreptul ramificatiei de intrare.
Prin largire materialul stratificat este presat de peretele tevii in canalul principal si de cel din conducta de ramificatie. 
Intarirea rasinilor de reactie are loc la temperatura mediului ambient sau cu sustinere  termica si astfel profilul tip palarie este lipit de liner sau de teava veche.
 

Avantaje

In cadrul reabilitarii cu furtun interior, liner, in zona de trecere de la liner la bransament este realizata o legatura rezistenta la infiltratii si etansa, lipirea facandu-se pe toata suprafata. La reabilitarea locala profilul tip palarie face posibila repararea fisurilor in zona de racord. Ofera posibilitatea unei utilizari flexibile la diferite unghiuri ale tevii de racord. 

 

Mansete interioare

Produsul

Sistemele de etansare ale interiorului tevii oferite de firma Pipe-Seal-Tec GmbH & Co.KG  sunt folosite atat pentru repararea locala a locurilor deteriorate si a imbinarilor de tevi neetanse, cat si pentru legarea etansa si protectia capetelor de liner in camine, asa numita racordare a capetelor linerului. Sistemele de etansare ale interiorului tevii Pipe-Seal (manson din otel inoxidabil cu mecanism de blocare si garnitura EPDM) si RedEx®  (EPDM manseta sub presiune) sunt utilizabile independent de materialul de executie al tevii vechi chiar si la infiltratii mari sau la suporturi cu probleme dificile de aderenta.

Domeniul de utilizare

Mansoanele din otel inoxidabil Pipe-Seal, Pipe-Seal-Fix sau Pipe-Seal-End pot fi montate in sectiuni de tevi circulare avand dimensiunile nominale de DN 150 – DN 800 atat ca sisteme de etansare interioara a tevii, cat si ca mansete pentru capetele de liner. Mansonul din otel inoxidabil Pipe-Seal-Flex format dintr-o singura piesa poate fi folosit in domeniile de diametre de DN 200 – DN 600 la devieri de axe de pana la 8°, la decalaje de teava de pana la 30 mm si cu marirea conica unilaterala a sectiunii tevii de pana la 30 mm precum si ca mansete de capat ale linerului.
In cazul unui asa numit decalaj in serie suprapus pot fi reabilitate si locuri cu deteriorari mai mari. Toate mansoanele Pipe-Seal din otel inoxidabil sunt utilizabile la conductele de apa evacuata cu curgere libera cat si in domeniul industrial la temperaturi de la -20°C pana la  +140°C. 
Manseta RedEx® EPDM (de presiune) poate fi implementata la conducte nevizitabile de DN 190 – DN 700 pentru racordarea capetelor linerului si incepand cu diametre de DN 800 – DN 600 la conducte vizitabile ca sistem de etansare interioara a conductei. Incepand cu diametru nominal minim este posibila si utilizarea la profile ovoide.
Cu solutia speciala RedEx®-Connect pot fi etansate pe langa latimile standard de 260 mm, 360 mm si 500 mm si locuri cu deteriorari in serie mai lungi si imbinari de teava conice. Sistemul RedEx® poate fi folosit atat la conductele cu curgere libera de apa evacuata comunala cu elastomeri admisi in mod special cat si in domeniul de conducte sub presiune de apa potabila.

Montajul

Mansoanele din otel inoxidabil Pipe-Seal se fixeaza pe asa numitele dispozitive speciale de impachetare pentru capete de liner si pe cele de transfer si cu ajutorul tehnicii TV si robotice se pozitioneaza exact pe locul deteriorat. Prin intermediul aerului comprimat mansonul din otel inoxidabil in conditiile unei presiuni de apasare definite se largeste. Doua mecanisme de blocare situate in manson cad si se opresc in pozitia lor de pe sipca dintata in functie de directia lor de miscare, astfel incat garnitura de elastomeri situata in exterior etanseaza durabil locul deteriorat.

Mansetele RedEx® (de presiune) sunt confectionate pentru fiecare diametru nominal in functie de proiect si sunt pozitionate pe locul deteriorat sau la capatul linerului. Cu ajutorul inelelor din otel inoxidabil adaptate pentru fiecare caz si al unei scule hidraulice manseta RedEx® este rigidizata manual pentru a fi durabila si sustenabila. Mansetele RedEx® pot fi din demontate din nou in functie de necesar.
 

Avantaje

Sistemele de etansare interioara ale tevilor oferite de firma Pipe-Seal-Tec GmbH& Co.KG pot fi instalate in teava curatita pentru aproape toate materialele de executie ale tevilor, la aproape toate tipurile de deteriorare si independent de aderenta suprafatei suport, simplu si repede fara timpi de asteptare chiar si la infiltratii mari. Produsele ofera pe langa domeniul de temperatura extrem de larg intre -20°C si +140°C si o stabilitate fata de o multitudine de chimicale, acizi, lesii, uleiuri, grasimi si produse de curatenie.

Download