Berstlining

Produsul

Procedeul de reabilitare prin spargerea conductei vechi este destinat reinnoirii conductelor de gaze, apa si apa evacuata fara decopertare. Conducta existenta este sparta si impinsa in mediul sol inconjurator, concomitent fiind introdusa o conducta noua avand diametrul de aceeasi dimensiune sau una mai mare. Materialele conductelor folosite dispun in mod obisnuit de suprafete netede pe conturul exterior: tevi din PE-HD cu manta de protectie  aplicata prin extrudare, tevi PP-HM sau tevi de otel precum si tevi din fonta cu invelis exterior din ciment cu fibre destinate conductelor lungi si traseelor rectilinii de tevi. Pe langa acestea in domeniul tevilor scurte isi gasesc utilitatea si modulele de tevi scurte din PE-HD si PP.

Domeniul de utilizare

Prin intermediul procedeului de spargere a conductei vechi pot fi inlocuite conducte vechi din ceramica, azbociment, fonta cenusie, material plastic sau beton nearmat precum si conducte din otel si tevi din fonta ductila din domeniul de diametre nominale de la Dn 80 pana la Dn 700. Rezultatul obtinut poate fi echivalat cu o montare de teava noua.

Montajul

In cadrul reabilitarii dinamice prin spargerea conductei vechi este trasa o racheta prevazuta cu un cap de largire corespunzator (cap de spargere) prin conducta care urmeaza a fi reabilitata cu ajutorul unui troliu.
Un piston de percutie cu actionare pneumatica sfarama conducta veche si impinge bucatile de cioburi spre mediul sol dandu-le la o parte. Concomitent se realizeaza tragerea in interior a tevii noi de transport mediu fluid sau a celei de protectie.
La reabilitarea statica prin spargere a conductei vechi un cadru format din tije este impins prin conducta ce urmeaza a fi reabilitata de la o groapa de start pana la groapa de tragere. Dupa montarea sculelor de taiere si a capului de largire in groapa pentru tragerea in interior a conductei, suportul ansamblului de spargere actionat hidraulic trage intregul cadru din tije cu teava noua din nou inapoi, concomitent cu largirea tevii existente. La reabilitarea prin calibrare diametrul exterior al tevii noi este ceva mai redus fata de diametrul interior al tevii vechi. Indepartarea tevii vechi are loc in acelasi mod ca la reabilitarea prin spargerea conductei vechi dinamica sau statica dar numai in acele locuri, in care conducta veche a fost deteriorata, de exemplu prin decalarea mufelor, prin spargerea tevii sau prin cioburi patrunse in interior. Procedeul se poate utiliza la sectiuni circulare din domeniul de diametre nominale de la DN 150 pana la DN 1000.

Avantaje

Reabilitarea prin procedeele de spargere a conductei vechi se realizeaza fara perturbarea semnificativa a traficului rutier sau fara afectarea mediului inconjurator. Rezultatul obtinut este o conducta noua si static autoportanta, care dispune de acelasi diametru nominal ca si teava veche. In vederea imbunatatirii caracteristicilor hidraulice, daca este necesar, este posibila o marire a sectiunii transversale. 
Cheltuielile reduse pentru lucrarile subterane si durata de executie scurta mentin costurile totale la valori reduse.

Download